Marike Boerman

Inspiratie en werkwijze

header-5_1170x300

De inspiratie voor mijn manier van schilderen komt voort uit de interesse die ik heb voor de schrijf- en schilderkunst uit China en vooral uit Japan. Jarenlang heb ik me daarin verdiept. Wat ik daaruit geleerd heb vat ik samen onder de noemer ‘Oosterse penseeltechnieken’.
Mijn werk wordt vaak geassocieerd met aquarel. Mijn werken zij geen aquarellen in technische zin, maar ik gebruik wel veel water. De beelden ontstaan door de vlekken die ik maak en de tekeningen gemaakt met een heel dun pennetje of een scherp potlood.
383-partIk ben altijd op zoek naar de spanning tussen hetgeen spontaan ontstaat en hetgeen ik heel precies stuur. Dit zorgt voor dynamiek en verstilling binnen één beeld. Ik heb hiermee mijn herkenbare eigen stijl ontwikkeld. Bij die stijl hoort ook het zorgvuldig gekozen materiaal en de manier waarop ik dat materiaal hanteer. Mijn drie kippen zorgen voor de binding van de pigmenten. Dat betekent dat ik mijn eigen verf, ei tempera, maak volgens een eeuwenoud recept. Daarnaast gebruik ik allerlei materialen die naar mijn idee passen bij de sfeer die ik wil weergeven. Dat kan kaarsvet zijn of bijenwas, stof, klei of gips, of verschillende lagen en soorten papier of doek. Dit maakt de schilderijen op plaatsen waar ik dat wil transparant en geeft de beelden een soort kwetsbaarheid. Om dat echt goed te zien zou je de werken in het echt moeten bekijken. Maak hiervoor gerust een → afspraak.